"Uit de comfortzone om te vernieuwen”
In gesprek met Karlijn van Kruchten en Ruud van den Einden
Ruud: “Via PodiumCollege, een theateropleiding in Schouwburg Venray, kwam ik voor het eerst in aanraking met theater. Ik speelde mee met een aantal projecten en raakte via via betrokken bij de voorstelling WIES, een productie die werd geschreven, geregisseerd en uitgevoerd door amateurkunstenaars. WIES ging over de betekenis van vrijheid en naast toneelspelers werden dansers, muzikanten, filmmakers en fotografen uit de regio betrokken bij de voorstelling. Het was een geweldige samenwerking voor en door de lokale gemeenschap. Dat maatschappelijke raakvlak is voor mij persoonlijk een van de belangrijkste voorwaardes als ik op de planken sta. Ik wil heel graag spelen, maar achter alles wat ik doe moet wel een groter, maatschappelijk doel zitten.”
Kunst en cultuur toegankelijk binnen én buiten de muren van het theater
Karlijn: “Voor mij is het ook een voorwaarde dat alles wat ik maak of waarin ik speel, positief moet bijdragen aan de maatschappij. Ik denk dat we het er dus over eens zijn dat theater is bedoeld om mensen aan het denken te zetten.” Ruud: “Dat klopt inderdaad, alleen is dat voor mij misschien makkelijker omdat theater voor mij een hobby is. Jij verdient er je brood mee.” Karlijn: “Dat is waar, maar mijn principes hebben me nog nooit in de weg gestaan. Sterker nog, het is inmiddels een soort handelsmerk van me geworden. Ik word steeds vaker gevraagd voor maatschappelijke projecten omdat ik heb laten zien wat maatschappelijk theater kan doen met mensen. Niet alleen in het theater maar júíst daarbuiten. Voor mensen in aandachtswijken bijvoorbeeld, die normaal gesproken niet zo snel in aanraking komen met theater. Juist voor zulke doelgroepen zijn kunst en cultuur extra waardevol, omdat ze op een laagdrempelige manier helpen hun perspectief te verbreden.”
Op zoek naar de juiste route in de wereld van subsidies
Ruud: “Hoe kom je dan aan zulke mooie projecten?” Karlijn: “Ik word dus regelmatig gevraagd maar ga ook nog heel vaak zelf de boer op. Dan heb ik iets bedacht en bel ik vervolgens iedereen die ik ken om te vragen of ze weten hoe ik de boel kan financieren.” Ruud: “Wij zitten nu bij elkaar met een deel van de makers van WIES om te kijken hoe we verder kunnen maar we weten nog niet zo goed waar we moeten beginnen. Ik kom ook pas twee jaar kijken in dit wereldje.” Karlijn: “Ik ben ook pas sinds een paar jaar weer actief in Noord-Limburg dus zoek ook nog naar een juiste route.” Ruud: “Ik denk dat Cultuurregio Noord-Limburg ons allebei zou kunnen helpen met het inzichtelijk maken van culturele netwerken en de snelste routes naar subsidie.”
"Wat mij betreft houden we in Noord-Limburg nog veel te veel vast aan tradities."
Karlijn: “Ik hoop dat ze dat gaan doen en hoop daarnaast dat de regio nieuwe vormen van theater meer gaat omarmen. In Zuid-Limburg gebeurt dat al, maar wat mij betreft houden we in Noord-Limburg nog veel te veel vast aan tradities. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet en in het theater betekent dat vooral dat amateurgezelschappen altijd dezelfde stukken spelen en dat daar altijd hetzelfde publiek op afkomt.” Ruud: “Het is toch júíst de taak van een theater om mensen nieuwe dingen te laten zien? Ik zou het heel leuk vinden om in een experimenteel stuk te spelen. Dan zit er misschien wat minder publiek in de zaal als bij WIES, maar dat zou ik helemaal niet erg vinden. Als de boodschap van een stuk waardevol is, speel ik net zo graag voor een kleinere zaal. Vernieuwen kan alleen maar als je het stapje voor stapje aanpakt.”
Karlijn van Kruchten (Arnhem) is maatschappelijk theatermaker, actrice en performer, afkomstig uit Venlo. Tot aan de coronacrisis was haar voorstelling ‘Hoezo Vrijheid?’ te zien in verschillende Noord-Limburgse theaters. Op dit moment speelt Karlijn in de voorstellingen ‘Wie is Baas?’ van Studio52nd en ‘Roos & Ariadne’ van Het NUT. Daarnaast werkt ze aan een community-project in een aandachtswijk in Geleen, en aan het project ‘Wiezoe hermenie?’ in Maastricht, waarin ze op een hedendaagse manier aandacht vraagt voor tradities in het Limburgse verenigingsleven.
Ruud van den Einden (Deurne) werkt in het dagelijks leven als informatiebeveiligingsspecialist bij de gemeente Leudal. Twee jaar geleden ontdekte hij het theater en sindsdien staat hij in zijn vrije tijd het liefst op de planken. Tot aan de coronacrisis speelde Ruud mee in de regionale theaterproductie WIES, een multidisciplinaire voorstelling op initiatief van Cultura Venray in het kader van 75 jaar vrijheid. Ruud speelt op dit moment rollen in verschillende theatervoorstellingen, videoproducties en commercials.