“Terugkomen naar Noord-Limburg voelt als thuiskomen”

In gesprek met choreografe Sarah Southoudt en filmmaker Ruud Lenssen

Ruud interview

Filmmaker Ruud Lenssen | Foto's: Martijn Kersten

Sarah: “Na acht jaar in Amsterdam te hebben gewerkt en gewoond, woon ik sinds kort in Den Bosch. In april van dit jaar besloot ik een voorstelling te maken in Noord-Limburg. Ik kom dus in etappes steeds meer richting het zuiden, en dat voelt wel als thuiskomen.” Ruud: “Volgens mij voelen veel mensen die ooit weg zijn gegaan uit Noord-Limburg, terugkomen als thuiskomen. Persoonlijk heeft de hele Randstad-bubbel mij nooit zo aangetrokken, omdat die voor mijn gevoel niet oprecht is. Als filmmaker ben ik altijd op zoek naar authentieke verhalen en ik merk dat ik die hier, in Noord-Limburg, goed kan vinden. Ik ben hier opgegroeid en heb het gevoel dat ik de mensen en de mentaliteit door en door ken.”


Sarah: “Ik heb in het begin wel een soort angst gehad om Amsterdam achter me te laten. Ik was een beetje bang om de boot te missen als ik de Randstad verliet. Herken je dat gevoel?” Ruud: “Angst heb ik nooit gehad. Ik heb me wel een tijdje zorgen gemaakt over hoe mensen uit de Nederlandse filmwereld naar me zouden kijken. Ik wil liever niet gezien worden als een provinciale maker, want zo voel ik me niet. Uiteindelijk heb ik mijn zorgen los kunnen laten, omdat ik sterk geloof in kwaliteit. Alles wat ik maak moet gewoon goed zijn: als het goed is maakt het niet uit of de film in Horst of in Amsterdam is gemaakt.”

“De grote bereidheid om te helpen geeft je een welkom gevoel”

Sarah: “Dat ben ik met je eens en voor mijn voorstellingen geldt eigenlijk hetzelfde. Het nam ook veel twijfels weg toen mijn plannen voor ‘De waeg nao hoes’, direct positief werden ontvangen. Toen ik in april van dit jaar begon met het maken van de voorstelling, merkte ik meteen dat er vanuit de regio een grote bereidheid was om te helpen. Al snel haakte Cultuurregio Noord-Limburg, Stichting het Limburgs Landschap, Huis voor de Kunsten Limburg, zes verschillende dansscholen en een theater aan. Dat gaf me een enorm welkom gevoel.”

Ruud: “Die bereidwilligheid merk ik ook heel sterk hier in de regio. Kunst en cultuur worden hier echt omarmt. Mijn film ‘Wei’ is op dit moment meer dan 15.000 keer bezocht en veel bezoekers komen uit Noord-Limburg. Via mond-tot-mondreclame ontstond er enorm veel aandacht voor de film. Zoiets heb ik in de rest van Nederland nog nooit zien gebeuren op die manier.”

De zoektocht van cultuurmakers

Sarah: “Ik voel die saamhorigheid ook, net als de sterkte behoefte van mijn publiek aan producties die passen bij de regio. Wat ik nog een beetje mis is een hecht makers klimaat. Mijn voorstelling kwam redelijk snel van de grond maar ik weet dat veel andere Noord-Limburgse makers lang moeten zoeken naar de juiste mensen en middelen om hen te helpen.

Ruud: “Dat herken ik ook wel, al heb ik de afgelopen jaren veel steun gehad van bijvoorbeeld Cinesud. Ik denk dat wanneer Noord-Limburg zich nog meer focust op ondersteuning van makers in de culturele sector, de regio nog veel meer zal gaan bruisen. Dat maakt het voor jonge makers aantrekkelijk om hier te blijven en makers die ooit zijn uitgevlogen, worden misschien wel verleid om weer terug te komen.”

Sarah interview


Sarah Soethoudt (Den Bosch) is choreografe en danser. Ze groeide op in Arcen, studeerde en werkte in Amsterdam en woont op dit moment in Den Bosch. In april 2020 besloot ze een voorstelling te maken in Noord-Limburg, getiteld: ‘De waeg nao hoes’. De voorstelling wordt opgevoerd in de buitenlucht, in verschillende natuurgebieden in Noord-Limburg. Het publiek volgt tijdens de voorstelling een wandelroute en wordt onderweg verrast met dans en livemuziek. De dansers en muzikanten vertellen samen een verhaal over thuiskomen en terugkeren naar je roots.

Ruud Lenssen (Horst) is filmmaker en bracht in 2019 de documentaire ‘Wei’ uit. De docu brengt het persoonlijke verhaal van zijn ouders, en hun worsteling met dementie en mantelzorg in beeld. ‘Wei’ werd in 2019 genomineerd voor Beste Nederlandse Documentaire op het IDFA en won de prijs voor Beste Lange Documentaire op het Limburg Film Festival in 2020. De afgelopen maanden vertoonde Ruud zijn documentaire in de regio in de vorm van een Wei-dorpentour, waarin de film op unieke locaties, in kleine gezelschappen werd vertoond.

Volgend verhaal

CRNL SJANNEKE HENDRIX martijnkersten
Stefan
Sjanneke Hendrix & Stefan Kollee
“Noord-Limburg blinkt uit in cultureel doe-het-zelven”

Laatste nieuws