“Noord-Limburg blinkt uit in cultureel doe-het-zelven”

In gesprek met festivalprogrammeur Sjanneke Hendrix en muzikant Stefan Kollee

CRNL SJANNEKE HENDRIX martijnkersten

Festivalprogrammeur Sjanneke Hendrix | Foto's: Martijn Kersten

Stefan: “Toen ik op de middelbare school zat was Roepaen voor mij de enige plek waar ik met de fiets naartoe kon om bands te zien spelen. Roepaen is gevestigd in een oud klooster en in de jaren negentig namen Tonnie Kuijpers en zijn vrouw Henriëtte het pand over. Met beperkte middelen toverden ze Roepaen om tot een podium voor jong talent. Bij Roepaen heerst sinds die tijd een hele sterke doe-het-zelf mentaliteit. In de basis is het gewoon aanpakken en roeien met de riemen die je hebt. Veel zelf doen maakt je onafhankelijk en geeft je de vrijheid om te doen wat je graag wilt. Dat spreekt me heel erg aan.”

"Veel zelf doen maakt je onafhankelijk en geeft je de vrijheid om te doen wat je graag wilt."

Sjanneke: “Ik denk dat die doe-het-zelf mentaliteit in heel Noord-Limburg wel aanwezig is. Dat merk ik bij zowel podia als bij festivals. Toen bijvoorbeeld bekend werd dat de Venlose festivals deze zomer niet door konden gaan vanwege het coronavirus, is er meteen gekeken naar: wat kan wél nog? Zo bedacht Venlo Partners in samenwerking met Zomerparkfeest en andere Venlose festivals, Theater de Maaspoort, Grenswerk en Omroep Venlo in een mum van tijd een alternatief: doe-het-zelf-festival ‘Same oét, same thoés’. Een festival dat via een livestream werd uitgezonden naar mensen thuis. We hebben in Venlo het geluk dat veel vrijwilligers ook werkzaam zijn in de culturele sector. Daardoor zijn de lijntjes met de overheid en evenementenlocaties redelijk kort.”


Stefan: “Die korte lijntjes hebben we bij Roepaen niet altijd. We zijn een kleine organisatie en zijn ook niet heel bedreven in het aanvragen van subsidies. Dat maakt het af en toe lastig om dingen voor elkaar te krijgen.” Sjanneke: “Je hebt natuurlijk wel het voordeel dat je snel beslissingen kunt maken als je een klein bestuur hebt. Hoe groter je bent als organisatie, hoe meer mensen ergens iets van moeten vinden en uiteindelijk kost dat allemaal extra tijd.” Stefan: “Ik denk dat tijd een hele belangrijke rol speelt als je werkt met vrijwilligers, of je nu groot of klein bent. Subsidie aanvragen kost tijd en die tijd kun je ook aan andere dingen besteden. Dingen die voor je gevoel veel sneller resultaat opleveren en een stuk minder ingewikkeld zijn.”

Stefan

Er is merkbaar gewerkt aan verbetering van het Limburgse popklimaat

Sjanneke: “Daar heb je gelijk in maar ik heb ervaren dat wanneer je blijft groeien, je op een gegeven moment wel subsidies moét aanvragen.” Stefan: “Dat begrijp ik en daarom ben ik blij met organisaties als Cultuurregio Noord-Limburg en Stichting Pop in Limburg. Zij brengen je in contact met mensen die kunnen helpen. Als je eenmaal weet bij wie je moet zijn, wordt het makkelijker.” Sjanneke: “Ik ben ook zeker erg blij met hun hulp. De afgelopen jaren heeft Noord-Limburg hard gewerkt aan de verbetering van het Limburgse popklimaat. Voor makers is er daardoor meer mogelijk geworden.”

Stefan: “Ik vind het sterk dat er meer wordt ingezet op talentontwikkeling. Wel zijn er de laatste jaren kleinere jongerencentra gesloten. Dat vind ik jammer want ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om een plek te hebben in de buurt. Ik hoop dat Noord-Limburg hier rekening mee houdt, zodat je geen zee krijgt met alleen maar grote boten erop. Er moeten ook kleine bootjes blijven bestaan waar je als jonge maker makkelijk op en af kunt stappen. Jongeren hebben dat nodig om te ontdekken wie ze zijn als maker.”


Stefan Kollee
(Nijmegen) is journalist, schrijver, marketeer en muzikant. Hij groeide op in Boxmeer en was als scholier vaak te vinden in Roepaen in Ottersum, Gennep. Stefan begon zijn eerste bandje in Ottersum en hield, ook na zijn verhuizing naar Nijmegen, altijd contact met vrienden en bekenden uit Noord-Limburg. Sinds twee jaar is Stefan onderdeel van het stichtingsbestuur van Roepaen.

Sjanneke Hendrix (Venlo) is festivalcoördinator van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht en hoofd programma van Zomerparkfeest in Venlo, van waaruit ze afgelopen zomer een deel van de programmering voor doe-het-zelf festival ‘Same oét, same thoés’ verzorgde. Daarnaast is Sjanneke mede-eigenaar van productiehuis House of Confetti, dat zich op dit moment buigt over een nieuwe pop-up voorstelling waarin dans, muziek en mode met elkaar worden gecombineerd.

Volgend verhaal

CRNL TIM ALARDS martijnkersten 04
CRNL SANDER GOMMANS martijnkersten 0
Tim Alards & Sander Gommans
“Je hoeft niet te vertrekken om je hart te kunnen volgen”

Laatste nieuws