“Je hoeft niet te vertrekken om je hart te kunnen volgen”

In gesprek met animator Tim Alards en gitarist Sander Gommans

Martijn

Animator Tim Alards | Foto's: Martijn Kersten

Sander: “Voor mijn gevoel wordt Noord-Limburg altijd een beetje klein gehouden. Vroeger was ik regelmatig te gast in landelijke radioprogramma’s. Dan kwamen we bij Giel Beelen en meteen werden er grapjes gemaakt over mijn accent. Natuurlijk lach je dan vrolijk mee maar op een gegeven moment wil je ook wel eens serieus genomen worden als muzikant. Talent uit de regio verhuist nog steeds naar de Randstad omdat ze denken dat het gras daar groener is. Eeuwig zonde! Tim: “Ik ben daar een levend voorbeeld van. Ik ben naar Hilversum gegaan omdat ik dacht hier nooit iets te kunnen bereiken als animator. Nu heb ik een prachtig bedrijf in Sevenum en hoor ik dagelijks dat het mensen verbaast dat een studio als Digital Donkey bestaat in het Zuiden van Nederland. Waarom zou dat niet kunnen?”

"Deze regio zit boordevol creatief talent. Als al die talenten weggaan, wordt het hier een saaie bedoeling.”

Sander: “Hoogste tijd dat hier verandering in komt. Deze regio zit boordevol creatief talent. Als al die talenten weggaan, wordt het hier een saaie bedoeling.” Tim: “Ik denk dat het voor een groot deel komt omdat het voor jongeren niet zichtbaar is wat er allemaal mogelijk is in de regio. Als kind wist ik bijvoorbeeld niet dat animeren een vak was. Ik kreeg op de basisschool wel potloden en muziekinstrumenten in mijn handen geduwd, maar wist niet dat het mogelijk was om in mijn eigen omgeving iets te doen met film, fotografie en animatie. Waarschijnlijk ben ik daarom motorvoertuigentechniek gaan studeren. Pas veel later kwam ik erachter dat ik hele andere dingen wilde doen.” Sander: “Precies daarom is het zo belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Of het nu gaat om muziek maken of animeren: kinderen moeten weten dat je niet hoeft te vertrekken uit Noord-Limburg om je hart te kunnen volgen.”


Sander: “Dit is ook een van de redenen waarom ik ben gestart met Magic O Metal. Dit platform daagt kinderen uit om bijvoorbeeld een nummer af te schrijven of een fictief karakter te bedenken dat een rol speelt in de muziek. Kinderen dragen op deze manier bij aan een professioneel product, zonder dat ze zelf een band hoeven te beginnen of moeten optreden. Daar heeft namelijk niet ieder kind behoefte aan.” Tim: “Samen met mijn compagnon werk ik aan een stichting die getalenteerde, Limburgse animators, verbonden houdt met de regio. We willen graag beginnen op scholen en leerlingen laten kennismaken met het vakgebied. We onderzoeken nu hoe we scholen zover krijgen om hieraan mee te werken. Ook voor onze film Bleh willen we graag samenwerken met Noord-Limburgse scholen. Hopelijk kan Cultuurregio Noord-Limburg ons hierbij helpen.”

Een kwalitatief cultureel netwerk kan verandering versnellen

Sander: “Voor Magic O Metal zou ik veel baat hebben bij een duidelijk netwerk van creatieve ondernemers en instanties. Dat hebben we nodig om te kunnen groeien en professionaliseren. Het culturele netwerk in Noord-Limburg is nu een doolhof van allerlei mensen en instanties, waarvan slechts een handjevol je écht vooruit kan helpen.” Tim: “Dat ervaar ik ook zo en de regio zou ons heel erg kunnen helpen door een goed, kwalitatief netwerk in kaart te brengen. Zelf op zoek gaan kost ontzettend veel tijd. Als er een netwerk zou zijn van makers en geldschieters die net als wij vooruit willen op een professionele, kwalitatieve manier, zouden we veel sneller resultaat boeken met een project als Bleh. Dat is natuurlijk fijn voor ons, maar indirect óók fijn voor het behoud van talent in de regio.”

CRNL SANDER GOMMANS martijnkersten 0

Sander Gommans (Overhetfeld) is muzikant, docent op Sint Ursula in Heythuysen en projectontwikkelaar in de culturele sector. Sander is een van de initiatiefnemers van The Rock Station in Reuver, waar hij muzikanten ondersteunt op het gebied van managen, produceren en muziek maken. Samen met twee compagnons werkt hij aan Magic O Metal, een platform geïnspireerd door de metalscène, dat kinderen aanmoedigt om muziek te maken, verhalen te schrijven en te tekenen.

Tim Alards (Sevenum) is animator bij Digital Donkey en maker van de animatiefilm Bleh, een film die zich afspeelt in Limburg en op een ludieke, laagdrempelige manier het effect van smartphones op jonge kinderen en hun omgeving in beeld brengt. Bleh zit op dit moment in de afrondende fase en kan straks worden vertoond op scholen om het gesprek over de voor- en nadelen van smartphones aan te gaan met kinderen.

Volgend verhaal

CRNL WILLEM SUILEN martijnkersten web
CRNL EVA CUSTERS martijnkersten web
Eva Custers & Willem Suilen
“Ons-kent-ons is geen belemmering maar mag wel toegankelijker”

Laatste nieuws