“De rust en ruimte om jezelf te ontwikkelen als maker.”

In gesprek met beeldend kunstenaar Linda Lenssen en filmmaker Nick Marlow

CRNL NICK MARLOW martijnkersten web

Nick: “Toen ik klaar was met studeren had ik natuurlijk kunnen aankloppen in Hilversum, maar ik koos ervoor om terug te gaan naar Roermond. Jezelf ontwikkelen kost ruimte en tijd en beiden vond ik hier. Hier liggen mijn roots en hier voelt het goed.” Linda: “Ik voel me ook sterk verbonden met deze regio. Terugkomen was een gevoelsmatige beslissing. Ik wil continu blijven leren en daarbij vind ik rust en ruimte belangrijk. Die rust en ruimte vind ik hier.” Nick: “Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik dingen zou missen als ik weg zou gaan uit de Randstad. Starten vanuit Roermond betekende juist geen moordende concurrentie om ons heen en alle ruimte om te groeien als makers en als bedrijf. Nu zijn we acht jaar verder en werken we voor opdrachtgevers uit het hele land. Als je vette shit maakt kun je ook vanuit Noord-Limburg concurreren met de grote jongens uit de Randstad.”

"Als makers willen we mensen nieuwe dingen laten zien"

Linda: “We werken allebei met beeld maar wát we maken verschilt enorm van elkaar. Mijn werk wordt door mensen soms als ingewikkeld ervaren omdat het heel abstracte kunst is.” Nick: “Mijn werk is inderdaad veel toegankelijker. Toch willen we allebei denk ik iets laten zien wat mensen nog nooit eerder hebben gezien.” Linda: “Ik wil mensen inderdaad iets nieuws laten ervaren. Ik wil ze mentaal naar een plek brengen waar ze nog nooit zijn geweest. Soms resulteert dat in een soort error, maar dat is oké. Het verhaal achter veel werken ís soms ook ingewikkeld. Op dit moment werk ik aan ‘BLACK OUT’, een kunstwerk dat bestaat uit een aaneenschakeling van beelden die ontstaan wanneer je een afbeelding diep in- en uitzoomt. Hierin focus ik op een tussenmoment dat net zo ongrijpbaar is als bijvoorbeeld de horizon of de schemer. Zulke momenten zijn belangrijk in mijn werk omdat ze ons toegang geven tot een onmetelijke openheid. Stilstaan bij deze tussenmomenten helpt ons om onszelf te openen voor de gigantische reikwijdte van ons bestaan.”

Wat zou je maken als je alle vrijheid had?

Nick: “Zo ver gaat het bij WitZwart niet altijd de diepte in. We hebben bijvoorbeeld al veel corporate video’s gemaakt. Niet altijd creatief uitdagend maar commercieel gezien erg leuk. Steeds vaker maken we ook videoclips: dat is al veel vrijer werk. Het begon met een clip voor Brohlin, een rapper uit Roermond. Via hem volgde Sticks en daarna artiesten als Typhoon, Kraantje Pappie en Fresku. Onze clip bij de track ‘SlowMotion’ van Kubus & Sticks en Typhoon werd in 2021 zelfs genomineerd voor beste korte animatie op het Nederlands Filmfestival.” Linda: “Maar wat zou je maken als je echt alle vrijheid had?” Nick: “Die heb ik nu! Ik werk op dit moment aan mijn eerste shortfilm ‘Blauw.’ Het idee ontstond in coronatijd, toen de agenda van WitZwart pijnlijk leeg was. Dit gaf ruimte om creatief aan de slag te gaan zonder sturing vanuit opdrachtgevers. ‘Blauw’ wordt een liefdesverhaal dat zich afspeelt in een zonnebankstudio. Verder ga ik nog niets verklappen.”

Samenwerken om in Noord-Limburg te kunnen maken wat je graag wil maken

Linda: “Ik voel me heerlijk in Noord-Limburg maar wat ik nog mis zijn goede locaties om mijn werk te exposeren. Ik ben altijd op zoek naar expositieruimtes en in de buurt ben ik meestal vrij snel uitgekeken. Dit is een verbeterpunt voor de regio maar absoluut niet iets wat me belemmert in mijn werk. Het motiveert me juist om actief op zoek te blijven naar plekken en samenwerkingen om te kunnen exposeren. Het betekent wel dat mijn werk vaak buiten Noord-Limburg te zien is. Voor jou is dat makkelijker denk ik, Nick. Jij kunt je werk gewoon online zetten en mensen kunnen het bekijken.” Nick: “Klopt, en ik werk natuurlijk veel in opdracht. Dan zorgt de opdrachtgever vaak voor de distributie. Met ‘Blauw’ ga ik dit voor het eerst zelf organiseren. Gelukkig werk ik voor ‘Blauw’ met een ervaren crew die hierbij kan helpen. Het zijn stuk voor stuk getalenteerde makers uit Noord-Limburg.”

CRNL LINDA LENSSEN martijnkersten web

- - -

Linda Lenssen (Oirlo) is beeldend kunstenaar en maakt in haar werk veelal gebruik van bewegend beeld. Ze behaalde in 2012 haar Master in Visual Art aan de Royal Academy of Fine Arts in Gent en werkt sindsdien als autonoom kunstenaar vanuit Noord-Limburg. In haar werk gaat Linda op zoek naar bepaalde ‘tussenmomenten’ waar we ons als mens niet altijd van bewust zijn. Naast autonoom kunstenaar is Linda artistiek leider van nomadisch kunstinitiatief Destination Unknown, dat jonge kunstenaars uitdaagt om site-specifiek werk te maken in panden die tijdelijk leegstaan. In 2021 streek dit initiatief neer in een voormalige sigarenfabriek in Tegelen.

Nick Marlow (Roermond) is creatief directeur van Studio WitZwart. Hij studeerde multimedia design aan de Eindhovense School en interactie design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarna kwam hij terug naar Roermond om samen met compagnon Ron Claessens studio WitZwart te starten. Vanuit Noord-Limburg werkt Nick aan diverse film- en animatieproducties, waarvan de laatste jaren een groot aantal muziekvideo’s voor bekende Nederlandse hiphop-artiesten. Op het moment van schrijven zit Nick volop in de pre-productie van zijn eerste shortfilm ‘Blauw’, die in januari 2022 in première gaat en mede mogelijk wordt gemaakt door ondersteuning vanuit Shoot Noord.

Volgend verhaal

CRNL SHANE BOERS martijnkersten web
CRNL MEREL KOMAN martijnkersten web
Blakckbird & Shane Donovan Boers
“Alleen een ervaringsdeskundige weet hoe je het maximale uit je talent haalt.”

Laatste nieuws