“Alleen een ervaringsdeskundige weet hoe je het maximale uit je talent haalt.”

In gesprek met muzikant Blackbird en danser Shane Donovan Boers.

CRNL MEREL KOMAN martijnkersten web

Soms is afstand nodig om te zien wat Noord-Limburg makers te bieden heeft

Blackbird: “Ik ben nu zestien jaar weg uit Kessel maar ik vertel mensen in de Randstad nog altijd trots over mijn Noord-Limburgse roots. Dat was vroeger heel anders. Als tiener wilde ik niets liever dan zo snel mogelijk weg.” Shane: “Dat had ik ook. In de Randstad was de breakscène veel groter en van een hoger niveau. De top van Nederlands zat daar, dus wilde ik dáár naartoe.” Blackbird: “De grap is dat, nu ik mijn oude woonplaats vanaf een afstandje bekijk, ik de rust en ruimte in Noord-Limburg veel meer waardeer.” Shane: “In coronatijd ben ik samen met mijn gezin vanuit Rotterdam terug naar Venlo verhuisd, onder andere omdat de complete danswereld stil lag. Terugkomen bood mij de ruimte om te reflecteren en in alle rust te werken aan een plan voor de toekomst.”

Gaan voor goud kan alleen als je voor de volle honderd procent kiest voor je passie

Blackbird: “En wat voor plan! Hoe vet is het dat je straks op de Olympische Spelen staat?!” Shane: “De vraag kwam tijdens de verhuizing naar Venlo. Ik wist op dat moment nog niet zo goed hoe mijn toekomst eruit ging zien, maar toen de Olympische Spelen op mijn pad kwamen hoefde ik daar geen seconde meer over na te denken. Ik heb direct mijn leefstijl en manier van trainen aangepast. Voor 2021 wilde ik mezelf kwalificeren voor het WK Breakdance in Parijs. Dat is gelukt en ik werd negentiende. Op het WK in Polen zat ik bij de beste tweeëndertig deelnemers. Mijn doel voor 2022 is het winnen van alle wedstrijden waar ik aan meedoe. Ik doe er nu al alles aan om in 2024 voor goud te kunnen gaan op de Spelen.” Blackbird: “Ik herken me heel erg in die toewijding en focus. Ik wil ook in alles wat ik doe het maximale uit mezelf halen. Ik ben altijd bezig met doelen stellen, mezelf verbeteren en werken aan de volgende stap. Als je een passie hebt dan ga je daar honderd procent voor. Zelfs een wereldwijde pandemie kan dat niet tegenhouden.”

De definitie van winnen is voor elke maker anders

Shane: “In de danswereld is winnen heel belangrijk. Hoe zit dat in de muziekwereld?” Blackbird: “Voor mij zijn streaming-cijfers en gedraaid worden op de radio belangrijk en geweldig. Wat dat betreft was 2021 voor mij een goed jaar, maar het liefst wil ik natuurlijk zoveel mogelijk op het podium staan want daarom ben ik muzikant geworden. Het winnen van wedstrijden is voor mij niet zo aan de orde, al was het winnen van de Limburgse Popprijs natuurlijk fantastisch. Het is een publieksprijs dus winnen in de categorie Beste Artiest is echt wel bijzonder. Ik hoop dat ik met het winnen van deze prijs andere Noord-Limburgse makers kan motiveren om ook het beste uit zichzelf te halen. De Limburgse Popprijs bestaat nog maar een paar jaar en ik hoop dat de prijs de komende jaren een steeds grotere waarde krijgt. Als Kessels meisje zou zo’n prijs voor mij echt wel een motivatie zijn geweest. Sowieso zijn regionale rolmodellen ontzettend belangrijk.”

Alleen rolmodellen kunnen je de weg wijzen naar het voor jou hoogst haalbare

Shane: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Om jonge makers te leren hoe ze het maximale uit hun talenten halen zijn rolmodellen cruciaal. Als jonge breaker had ik in het lokale jongerencentrum een plekje om te trainen. Dat was fijn maar er was verder niemand die me de weg kon wijzen in de wereld van breaking. Dat heb ik helemaal zelf moeten uitzoeken.” Blackbird: “Ik weet nog dat ik vroeger naar ‘Kinderen voor Kinderen’ keek en onder de indruk was. Die koortjes, die dansjes: dát wilde ik ook! Vervolgens kreeg ik van mijn omgeving te horen dat dat lastig was omdat ik uit Noord-Limburg kwam en niet in de buurt van Hilversum woonde. Dat was natuurlijk even balen. Ik had veel aan de schoolband, begeleid door een enthousiaste muziekleraar, en er waren wat open podia in de regio. Maar er was tot mijn zestiende niemand die me de weg wees naar wat er nog meer mogelijk was binnen de muziekwereld. Ik geloof daarom oprecht dat de juiste, lokale begeleiding het grote verschil kan maken voor jonge, ambitieuze muzikanten.”

CRNL SHANE BOERS martijnkersten web

- - -

Blackbird (Amsterdam), artiestennaam van Merel Koman, is singer-songwriter en groeide op in Kessel. Begin 2020 kwam haar eerste album uit: ‘Blackbird’. Ze behaalde daarmee vier NPO Radio 2 TopSongs. Ondanks de ingrijpende gevolgen van het coronavirus voor de culturele sector, werd 2020 hét jaar waarin Blackbird bekend werd bij het grote publiek. In juli 2020 ontving ze de Limburgse Popprijs voor Beste Artiest. Afgelopen oktober haalde ze haar eerder geplande The Debut Album-tour in. Op dit moment werkt Blackbird aan nieuwe muziek.

Shane Donovan Boers (Venlo) is professioneel danser en toert sinds zijn veertiende de wereld over als breakdancer. Hij woonde en werkte jaren vanuit Rotterdam maar in coronatijd kwam hij terug naar Venlo. Onlangs ontving Shane de uitnodiging om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024, waar breakdancing voor het eerst een Olympische sport zal zijn. Shane grijpt deze kans met beide handen aan en doet er momenteel alles aan om in topvorm te raken en blijven, om zo alle kwalificatiewedstrijden voor de Spelen in Parijs te winnen. Shane werkt met zijn Stichting ECHT als ervaringsdeskundig aan projecten rond educatie, cultuur, hiphop en talentontwikkeling.

Volgend verhaal

CRNL ANGELO MARTINUS martijnkersten02
CRNL DOMINIQUE VLEESHOUWERS martijnkersten01
Angelo Martinus & Dominique Vleeshouwers
"Focus op waar we goed in zijn: maken"

Laatste nieuws