Over de Cultuurregio Noord-Limburg

De Cultuurregio Noord-Limburg is een samenwerking van de gemeenten Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Venlo, Venray en Weert, ondersteund door de Provincie Limburg.

Tekstverslaafd 69

Beeld uit de dansvoorstelling 'De waeg nao hoes' | Foto: Adriaan de Roode

Samen met het culturele veld werken we aan het versterken van de zichtbaarheid, het productie­klimaat en de (talent)ontwikkeling van het rijke culturele aanbod in de regio. We helpen talenten, van professional tot amateur, om zich verder te ontwikkelen en organisaties om zich beter te presenteren. We stimuleren culturele instellingen en cultuurmakers om meer samen op te trekken en op die manier aansprekende producties neer te zetten. Dit doen we bottom-up, op basis van concrete vragen, behoeften en wensen uit het veld. Aanhaken of meer weten? Neem dan vooral contact op

Wie we zijn

Meer dan twee op de vijf Limburgers woont in de noordelijke helft van de provincie. Ruim 200.000 wonen in de meer stedelijke gemeenten Venlo, Weert en Roermond. Nog eens bijna 260.000 wonen in de vele kernen van de overige tien gemeenten. Samen vormen deze dertien gemeenten de Cultuurregio Noord-Limburg: een initiatiefrijke, veelkleurige cultuurregio, onderscheidend door zijn eigenheid in verscheidenheid.

Waar ruimte een (voor)waarde is voor cultuur

Het noorden van Limburg geeft cultuur de ruimte. Ruimte voor makers, doeners en mogelijkmakers. Ruimte voor creativiteit, vrijdenken en verbinden. Ruimte om te laten zien of om in te verdwijnen. Ruimte om te blijven of terug te keren. Ruimte voor eigen initiatief, experiment en ontwikkeling. Ruimte voor talent. Ruimte voor uitblinkers. Ruimte voor trots en sterk gevoelde verbondenheid.

Waar cultureel doe-het-zelven de kunst is

Cultuur vanuit het Noord-Limburgse DNA is enthousiast en initiatiefrijk. Handen uit de mouwen, gewoon beginnen. Maar vergis je niet, cultureel doe-het zelven staat geenszins gelijk aan gehobby in de marge. De inzet van vrijwilligers getuigt niet van een gebrek aan professionaliteit; een lokale uitvalsbasis betekent allesbehalve een gebrek in artistieke kwaliteit en ambities.

Laat cultureel doe-het-zelven dan maar een geuzennaam zijn voor de kunst van de doel- en oplossingsgerichte aanpak waar de regio in uitblinkt. Werkt het niet, dan passen we het aan, wil je meedoen, dan haak je aan. Van Zomerparkfeest tot het Limburg Festival, van Draaksteken tot Jera On Air. Stuk voor stuk breedgedragen initiatieven van onderop, verankerd in de regio en in het hart gesloten door de ontelbare vrijwilligers én bezoekers.

Waar er voor ieder talent een podium is

De regio blinkt uit in laagdrempelige podia en presentatieplekken voor talent. Van lokale jeugdsoos tot theater op de deel, van filmvertoningen in dorpshuizen tot pop-up exposities in leegstaande winkelpanden. Dit geldt helaas nog niet voor makers die verder gevorderd zijn. Door het ontbreken van schakels in de ontwikkelketen raken we veel talentvolle makers kwijt in hun ontwikkeling naar professional. Er is behoefte aan meer plekken om te maken, presenteren, leren en samen te komen. De ‘stenen’ culturele infrastructuur is de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar het ontbreekt nog aan verbindingen. Ook zijn binnen de regio grote verschillen in de fase van ontwikkeling.

Makers met wortels in de regio, in verschillende stadia van hun ontwikkeling, voelen een sterke verbondenheid met de regio. Ze putten er inspiratie uit, vertellen er vol vuur over in interviews en keren er graag terug. Makers willen zich actief profileren in en verbinden aan de eigen regio: van young-professional tot gelauwerde maker van (inter)nationale allure. Laten we zorgen dat ze deze aansluiting kunnen vinden om ze in, of in ieder geval voor de regio te behouden.