01 november 2021

'Wei, achter de mist' geeft mantelzorgers een stem

Theatercollectief Craviet geeft de bekroonde documentaire van Ruud Lenssen een bijzonder vervolg en zoekt steun via crowdfundingcampagne.


'Wei: achter de mist' geeft het leven vanachter de mist (dementie en zorg) een stem. Voor deze voorstelling zocht theatercollectief Craviet de samenwerking met documentairemaker Ruud Lenssen. In de documentaire 'Wei, zorgen voor pap' legde Ruud op indringende wijze het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. De voorstelling is een toevoeging op de documentaire waarin de gedachten van de patiënt, mantelzorger en zelfs van de omgeving worden meegenomen.

De muziek (geschreven door Mike Roelofs en Egbert Derix) vertelt de emoties van de familie. De acteurs geven het gezin een nieuwe, eigen stem. Hetzelfde geldt voor de mensen om het gezin heen. Een kennis uit de buurt die niet weet hoe ze met de situatie moet omgaan en daarom maar wegblijft. De familie die een mening heeft over de ‘gezelligheid’ van het paar en een vriend die het liefst zijn leven zou willen offeren om zijn vriend te helpen.

De voorstelling schuurt, raakt en maakt bespreekbaar: een theatrale vertaling van wat in de documentaire buiten beeld bleef. Het maakt van de voorstelling een productie met bijzondere dwarsverbanden: niet alleen tussen film en theater, tussen makers uit verschillende delen van de regio, maar ook tussen cultuur en (mantel)zorg.

Wei pap pony

Maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken door middel van podiumkunsten.

Craviet ontwikkelt theaterstukken die telkens een overkoepelend maatschappelijk thema hebben. Om de kern van de maatschappelijke thema’s zo goed mogelijk te raken wordt er, voorafgaand aan iedere productie, onderzoek gedaan naar het desbetreffende thema. Hetzelfde geldt voor de deelnemers: ook deze worden per productie geworven aansluitend bij de opzet en thematiek. Hierdoor zal iedere productie bestaan uit een grote diversiteit aan deelnemers: van professionals, amateurs, jong, oud cultuuraanbieders, verenigingen, (zorg)instellingen, enthousiastelingen enzovoorts. De grote kracht van de diversiteit aan disciplines, invalshoeken en professionaliteit. Vanwege deze vernieuwende aanpak ontving Craviet een bijdrage van de Cultuurregio Noord-Limburg.

Steun gezocht

Om de voorstelling mogelijk te maken is Craviet een crowdfunding-campagne gestart op Voordekunst. Meer informatie over 'Wei, achter de mist' en de mogelijkheden om bij te dragen zijn te vinden op de campagnepagina.