14 december 2020

Eerste deel mini-docu Breakin' Harmony online

Ondanks alle beperkingen kon er in september toch al één editie van het dansproject Breakin' Harmony plaatsvinden. De videoregistratie van deze bijzondere samenwerking is nu te bekijken.

Breakdance en de Harmonie, twee culturen die sterk vertegenwoordigd zijn in de regio. In het door de Cultuurregio Noord-Limburg ondersteunde project Breakin’ Harmony werken Nederlandse muziekprijs winnaar Dominique Vleeshouwers en winnaar van de Zwaan voor beste dansprestatie Redouan Ait Chitt samen met plaatselijke danscrews en harmonieën.

Een gedeelde liefde voor drums

Terug naar waar het allemaal ooit begon: de straat. Dansers uit Weert, Roermond en Heerlen werken samen met een groot orkest onder leiding van Nederlands’ beste danser en slagwerker. Harmonieën spelen in Limburg op hoog niveau en kennen een rijke traditie. Limburg heeft daarnaast ook heel goede breakdancers, maar deze zijn vaak minder bekend. Beiden delen ze de liefde voor drums. Breakin' Harmony brengt ze op drie plekken breakdancers en harmoniën bij elkaar door ze samen te laten werken aan een optreden waar muziek en dans samenkomen. Dominique componeerde daarvoor muziek geïnspireerd op die van de Incredible Bongo Band. Het door deze band gecoverde “apache” is een klassieker binnen de hip hop muziek. Redo levert de choreografie bij de muziek.

Mini-docu

De eerste uitvoering van het dansproject was zondag 20 september tijdens Cultureel Lint in Weert. De Harmonie St. Joseph uit Weert trad samen op met breakdancers van dansschool Fresh in de tuin van de zusters Birgittinessen. Om ondanks de beperkende maatregelen toch een zo groot mogelijk publiek te bereiken, wordt het project voor én achter de schermen op video vastgelegd. Van de opnamen wordt een mini-documentaire gemaakt waarvan het eerste deel nu online te zien is.

Met het project slaat de regio een brug naar de Proeftuin Dans: Right Now. De voorstellingen in Roermond en Heerlen volgen in 2021 zodra de omstandigheden het weer toelaten.

WDG05854

Breakin' Harmony tijdens Cultureel Lint in Weert: Foto: Weert de Gekste