03 april 2024

De Docu Fabriek

Ontwikkelingstraject voor beginnende documentairemakers

Ruud Lenssen zet zich in voor beginnende filmmakers

Noord-Limburg herbergt verschillende succesvolle documentairemakers zoals Rob Hodselmans (Venlo), Bart Hölscher (Baarlo) en de initiatiefnemer Ruud Lenssen (Broekhuizenvorst). Daarnaast is er heel veel aanstormend talent. Maar die talenten lopen soms vast omdat ze niet weten hoe ze zich in de regio kunnen ontwikkelen en vliegen het vak of de regio uit. Daarom heeft Ruud Lenssen in 2023 de Docu Fabriek gelanceerd. De eerste lichting, gefinancierd door de Culturele Hotpot van Gemeente Horst aan de Maas, richtte zich volledig op talenten en docu’s uit Horst aan de Maas. Dit traject is op het moment van schrijven in volle gang en gezien de reacties en voortgang van de talenten een groot succes. Zie de verslagen via: Zie: https://docufabriek.nl/

Vanwege dit succes willen we de pilot een vervolg geven voor Cultuurregio Noord-Limburg.

De Docu Fabriek is een ontwikkelingstraject voor beginnende documentairemakers met een duidelijke link (woonachtig of geboren) in Noord Limburg (leeftijd is onbelangrijk). De deelnemers worden gecoacht door professionele documentairemakers over alle facetten van het vak: van idee tot script, interviews, filmtechniek, montage en distributie. De deelnemers werken gezamenlijk aan het maken van korte documentaires over de ‘pareltjes’ uit de gemeentes die deel uitmaken van de cultuurregio Noord-Limburg. De eindproducten gaan in première op het Docu Fabriek Filmfestival, waar de programmering verder zal bestaan uit (langere) docu’s die relevant zijn voor de regio.

Middels de Docu Fabriek bevorderen we regionaal filmtalent. Dit terwijl we werken aan korte documentaires die de verborgen ‘pareltjes’ en de identiteit van de regio zichtbaar maken. Zo slaan we twee vliegen in een klap. Zelfs drie eigenlijk, want door de verbinding te leggen en kennis te delen tussen de talenten, professionals en projecten in de cultuurregio, ontstaat er een vruchtbaar productieklimaat.

Alle deelnemende gemeentes uit de cultuurregio beschikken over ‘pareltjes’. Dit kunnen bijzondere mensen zijn zoals die kunstenaar of ander markant persoon. Maar het kan ook een specifiek ambacht zijn, of een stukje geschiedenis of juist gebeurtenissen in het heden. Door deze ‘pareltjes van mensen’ of ‘pareltjes van verhalen’ als onderwerp te nemen, helpen de korte documentaires om het DNA van de regio zichtbaar te maken.

Schermafbeelding 2024 03 28 om 10 25 43