10 oktober 2021

UPDATE! De Cultuurregio maakt mogelijk

De Cultuurregio Noord-Limburg ondersteunt kansrijke regionale initiatieven en ontwikkelingen. Van breakdance tot slagwerk, van samenwerkende poppodia tot theater voor de zorg.

WDG05901

Breakin' Harmony | Foto: Weert de Gekste

De Cultuurregio Noord-Limburg ondersteunt kansrijke regionale initiatieven en ontwikkelingen. Dwars door de regio, dwars door de verschillende disciplines. Een overzicht van de gerealiseerde projecten en in gang gezette ontwikkelingen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de regeling op de website van de gemeente Venray.

2021

De Zwarte Grens

De Zwarte Grens is een waargebeurd verhaal over de tragedie die zich 400 jaar geleden voltrok in de gebieden tussen de Limburgse dorpen Neer, Helden en Kessel. Een openlucht theatervoorstelling met cross-overs tussen verschillende disciplines, dwars door de gehele regio, georganiseerd door diezelfde gemeenschap die rond 1600 er ook samen voor zorgden dat met gezamenlijke inspanningen veel bereikt werd. De regionale productie mondt uit in een serie van vijf voorstellingen in juni 2022.

Destination Unknown

Destination Unknown is een non-profit organisatie die jonge kunstenaars een werkperiode biedt in panden die tijdelijk leegstaan; wachtend op een nieuwe eigenaar of klaar voor de sloop. Kunstenaars worden uitgedaagd site-specifiek werk te ontwikkelen. Destination Unknown is een nomadische organisatie, wat betekent dat ze elk jaar op een andere locatie neerstrijkt. In 2021 is de voormalige sigarenfabriek in Tegelen beschikbaar om gedurende de maanden juli, augustus en september als werkplaats voor kunstenaars te dienen.

Strijd om de kathedraal

De Theatermakers (Jacques Vriens, Bas Leenders en Casper Vriens) gaan van ‘Strijd om de Kathedraal’, een verhaal van de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens, een heel bijzonder en grensoverschrijdende productie maken. Spelers, makers en partijen uit de gehele regio worden actief en blijvend betrokken, zowel amateur als professionals. Met recht een (boven)regionaal theaterspektakel

The Known Artist

The Known Artist biedt startende, nog onbekende kunstenaars een platform om zichzelf te ontwikkelen. Het is voor startende kunstenaars van groot belang om zicht te krijgen op hoe zij hun kunstenaarschap professioneel kunnen vormgeven. Dat is voor hun eigen ontwikkeling, maar ook voor de Limburgse en euregionale beeldende kunstsector, essentieel. Met professionele ondersteuning door persoonlijke coaching en een divers groepstraject draagt The Known Artist bij aan het verkennen en creëren van professionele mogelijkheden in de (eu)regio. Dat doet The Known Artist samen met Limburgse en euregionale partners en ondersteunt door de Cultuurregio Noord-Limburg.

Nieuwe Uitzichten

Museum van Bommel van Dam, Odapark, Borderland Residencies en Kulturraum Niederrhein werken met Nieuwe Uitzichten aan een grensoverschrijdend talentontwikkelingsprogramma voor jonge kunstenaars en ontwerpers. Wat zij individueel niet voor elkaar krijgen lukt in samenwerking wel: de werkperiode uitbouwen met ruimte voor talentontwikkeling, het vergroten van de zichtbaarheid van de uitkomsten voor publiek en het vergroten van de netwerken van de deelnemers.

A Skate of Mind

De documentaire A Skate Of Mind volgt skateboardster Candy Jacobs uit Venlo op weg naar haar Olympische droom. De film is een samenwerking van regisseur Ruud Lenssen met de vooraanstaande cameraman Rob Hodselmans en betrekt regionale talenten als crew-lid binnen de productie. Verschillende netwerken zoals de urban skatecultuur, topstort en film komen in deze productie samen.

2020

Adem

Adem is een exclusieve theatervoorstelling voor zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers door een keurkorps van regionale makers. Een initiatief van Tanktheater om zorgverleners een onvergetelijke theaterervaring te bezorgen en de mensen van de cultuursector weer perspectief.

Proeftuin pop

Popmuziek zit stevig verankerd in het DNA van de regio. Poppodia en popinitiatieven in acht gemeenten slaan onder de vlag van Pop in Limburg de handen ineen in dit meerjaren ontwikkelplan voor de popsector in de regio. Als eerste cultuurregio kiest het noorden van Limburg voor pop als onderscheidende sector met veel potentieel in en voor de regio.

Shoot Noord!

CineSud zet in samenwerking met Cultuurregio Noord-Limburg twee speciale productie-trajecten op voor makers met goede filmideeën uit deze regio. Er is geld voor een korte fictiefilm en een korte documentaire. Met het initiatief wil CineSud extra kansen bieden aan filmtalent uit Midden- en Noord-Limburg en de mogelijke drempel die makers hier ervaren wegnemen. Shoot Noord!

20050173 1

'De waeg nao hoes' | Foto: Adriaan De Roode

De waeg nao hoes

Samen met live muziek van WANDER en jong danstalent uit de gehele regio maakte choreografe Sarah Soethoudt een dansvoorstelling door de natuur en een ode aan ons thuis: Noord-Limburg. Ruim 300 bezoekers woonden de voorstelling bij tijdens vier voorstellingsdagen op verschillende buitenlocaties in de regio.

CRAVIET

Samen theater bedenken en maken. Amateur en profs. Met een actueel maatschappelijk thema en met een grote diversiteit aan disciplines. Theatercollectief Craviet zoekt naar nieuwe maakvormen in tijden van teruglopende ledenaantallen en een groeiende behoefte aan los-vaste samenwerkingsverbanden.

Breakin’ Harmony

Een brug slaan tussen nieuw gecomponeerde muziek, klassiek slagwerkrepertoire, urban dans en de harmoniewereld. Dat is wat Breakin' Harmony beoogd. Breakdance mondt uit in ballet, harmonie wordt hiphoporkest en intieme slagwerkklanken evolueren tot energieke beats. Ofwel: Feest! Met dit project slaan we de brug naar de Proeftuin Dans: Right Now!

PFCMA2020 Masterclasses001col

Percussion Friends Online Chamber Music Academy | Foto: Claudia Hansen

Percussion Friends

Gerenommeerde slagwerkers Ramon Lormans en Vincent Houdijk helpen talent te groeien naar een mogelijke professionele carrière. Percussion Friends vestigde zich dit jaar blijvend in de regio en organiseerde een Online Academy voor slagwerkers vanuit de hele wereld.