12 juli 2023

148H DOC contest

Wedstrijd documentaire maken op het Limburgs Film Festival

148H DOC contest

Tijdens het 7e Limburg Filmfestival werd onder de naam '148H DOC contest' een wedstrijd documentaire maken gehouden. Twintig deelnemers verspreid over 4 teams, zowel professionals als amateurs, gingen de uitdaging aan om in 148 een documentaire te maken van minimaal 10 en maximaal 15 minuten.

De competitie

De deelnemers kregen bij de start een opdracht die zin in hun documentaire moesten verwerken. Voorafgaand aan de opdracht werd er een uitgebreide workshop gegeven door drie professionals die vertelden over hun vak en legden in een interactieve sessie hoe je in korte tijd tot een mooi eindresultaat kan komen. Daarna kregen de deelnemers een envelop met een stuk landkaart van Noord-Limburg en het 'Smaak'. De documentaire moest gedraaid worden in de regio en zo belandde de makers in Grubbenvorts, Venlo, Baarlo en Venray. Het thema smaak werd door ieder op een eigen manier ingevuld; hoe te leven zonder smaak, de smaak van tomaten, asperges van vroeger en nu en heel verrassend werd kledingkeuze ook gezien als een kwestie van smaak.

De winnaars

Zaterdag 3 juni waren de premières in de Maaspoort in Venlo voor een goed gevulde zaal bestaande uit o.a. de personages zelf en nieuwsgierige passanten. Team Elf won de wedstrijd met de film 'Smaaklos'. Een tragikomisch documentair portret van Jos, een excentriek Venloos straatfiguur die bekend staat om zijn lange tijgerjas die hij al sinds mensenheugenis draag.

Uiteindelijk voelden alle makers zich winnaar, het onderling contact, de samenwerking, de professionele coaching en de workshops zorgde bij ieder voor een unieke filmervaring. Voor herhaling vatbaar dus!

De winnende docu kunt u hier zien. De overige inzendingen volgen snel op www.limburgfilmfestival.nl